En eski ve uygulamada en çok görülen işletme biçimi, bireysel olarak tek kişi tarafından kurulan, tek kişi işletmeleridir . İşletmenin tek sahibi vardır. Ve bütün faaliyetler şahsidir. Bu nedenle işletme sahibi işletme faaliyetleri konusunda her türlü kararı alır, uygular ve denetler. Ortaya çıkabilecek işletme riskleri tümüyle kendisine aittir. Kurulmaları ve sona ermeleri yasal açıdan kolaydır. Sermayelerinin yetersiz olması ve alacaklılara karşı sınırsız sorumluluk üstlenmeleri, büyümelerine engeldir.
Yeni kuruluş sürecinde limited şirket ve anonim şirkete göre resmi prosedürler daha kolay , hızlı ve daha az masraflıdır. Şirket kapanışı söz konusu olduğunda bu farklar sadece maddi yönde olmayıp sürece de yansımaktadır. Şahıs şirketi bir gün içinde kapatılabilirken, diğer şirket türlerinde kapanış aylarca sürmektedir.
BİREYSEL İŞLETMELERİN VE SERMAYE ŞİRKETLERİNE KARŞI AVANTAJLARI DEZAVANTAJLARI
1- Şahıs işletmeleri sermaye şirketlerine göre birçok konudan daha pratik işletme türüdür. Kuruluşu, işlemlerde karar verme süreci, adres değişikliği, kapanış işlemleri sermaye şirketleri göz önüne alındığında, özellikle süre bakımından, bir gün içinde kurulup, birgün içerisinde kapatılabilmektedir.
2- Kuruluş masrafları bakımından bakıldığında sermaye şirketlerinin kuruluş masraflarının üçte biri kadarı yeterli olmaktadır.
3- Mali Müşavir için ödenecek aylık ücret daha düşüktür.
4- İşletmenin ömrü boyunca yapılacak iş türü değişikliği, adres değişikliği gibi değişiklikler bir tek dilekçe ile halledilebilmektedir. Sermaye şirketlerinde ana sözleşmenin tadil edilmesi ve tescil ilan zorunluluğu bulunmaktadır.
5- Sermaye şirketlerinde zorunlu olan genel kurul, yönetim kurulu kararlarının olmayışı da bir avantaj olmaktadır.
6- 2017 yılında getirilen bir düzenleme ile ilk kez işyeri açan genç girişimciler için 3 yıl vergi muafiyeti avantajı getirilmiştir.
7- Şahıs işletmelerinin sermaye şirketlerine göre bir avantajı da vergisel avantajıdır. Ülkemizde gelir vergisi kademeli olarak hesaplanan vergi türüdür. Kurumlar vergisi ise sabit orana sahiptir. Bu durum gerçek kişi vergi mükellefleri için avantaj kabul edilebileceği gibi dezavantaj da olabilmektedir. Bu durum yıl içinde elde edilen gelire göre değişecektir.
Gelir Vergisi oranları yüzde 15 den başlayıp yüzde 35’e kadar çıkabilmektedir.
Kurumlar vergisinde ise sabit vergi oranı bulunmaktadır. Bu vergi oranı % 22 dir.
Son Olarak; Şahıs şirketi kurmaya karar verdiğinizde, sizin yapmanız gereken tek işlem, ticari faaliyetinizi sürdüğünüz bir işyeri adresi belirlemek. -Bu adres; ikamet ettiğiniz ev home-office ya da kiraladığınız bir ofis – dükkan olabilir. Akabinde nüfus cüzdanınız ile birlikte mali müşavirinize danışarak şahıs şirketinizi 1 günde kurup, aynı gün vergi levhanızı alabilirsiniz.
İŞİNİZ İÇİN PROFESYONEL DESTEK ALMAK VE SORULARINIZ İÇİN İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ.
Şirket kuruluş sürecinde yapılan giderler ve katlanılan maliyetler dikkate alındığında, şahıs şirketleri, en uygun maliyetle kurulan şirket türüdür.
Şahıs şirketleri; iş fikri yeni olup ilk defa şirket kuracak girişimciler ve küçük ölçekli işletmeler için, gerek açılış – kapanış prosedürlerinin kolaylığı, gerekse çok uygun maliyetler ile ticari faaliyetlerde bulunabilme olanağı sağlamaktadır.
Küçük işletmelerden kasıt, yıllık net karı 30.000 TL’den az olan işletmelerdir. Kar tutarı, bu rakamı aştığı takdirde, tutarın büyüklüğüne bağlı olarak, artan oranlı vergi tarifesi sebebiyle, sermaye şirketine göre daha fazla vergi maliyeti oluşturabilmektedir.
Şahıs şirketi kurmaya karar verdiğinizde, öncelikle yapmanız gereken; ticari faaliyetinizi sürdüğünüz bir işyeri adresi belirlemek. Bu adres; ikamet ettiğiniz ev home-office ya da kiraladığınız bir ofis – dükkan veya sanal ofis olabilir.
İşyeri kira sözleşmesi, kimlik ve ikametgah belgenizle geldiğinizde, diğer tüm evrakları ofisimizde hazırlıyor, bir günde vergi levhanızı çıkarıyoruz.
Bunları Biliyor muydunuz ?
1- Bir gün içerisinde kurabileceğiniz şahıs şirketinizi, bir gün içerisinde kapatabiliyorsunuz.
2- Başka bir işyerinde SSK’lı çalışırken kendi şirketinizi kurabilirsiniz. Böylece bağkur primi de ödemenize gerek kalmadığı için daha avantajlı olursunuz.
3- Az bir maliyetle kurulan şahıs şirketiniz ile farklı alanlarda birden fazla iş yapabilirsiniz.
4- Şahıs şirketinizin faaliyet alanını sadece bir dilekçe ile değiştirip, farklı bir sektörde iş yapmaya devam edebilirsiniz.
5- Ticari faaliyetleriniz uygun görüldüğü takdirde KOSGEB in hibe ve faizsiz kredi desteklerinden faydalanabilirsiniz.
6- Oturduğunuz evin bir odasını, home ofis şirket adresi olarak gösterebilirsiniz. Bu sayede, cüzi bir maliyetle vergi levhanızı çıkarabilir, ticari faaliyetlerinize başlayabilirsiniz
Yorumlar kapatıldı.