Katma Değer Vergisi kısa adıyla KDV yapılan mal ve hizmet teslimlerinde mal ve hizmeti teslim edenin ödediği ancak teslim alana yüklenen bir harcama vergisidir. %1’den %18’e kadar değişmektedir.
Katma Değerin Vergisi Nasıl hesaplanır?
- Satış Faturaları: Sattığınız mal/hizmetler üzerinden sektöre göre %1, %8 ya da %18 oranında hesaplanır.
- Gider Faturaları : Satın aldığınız mal/hizmetler üzerinden sektöre göre %1, %8 ya da %18 oranında hesaplanır.
- KDV : Satış Faturaları KDV’si – Alış Faturaları KDV’si
Eğer KDV pozitif bir tutar ise aylık KDV beyannamesi ile ödenir; ancak tutar negatif ise daha sonra indirilmek üzere ötelenir.
KDV Beyannamesi
KDV beyannameniz, yukarıda anlattığımız prensiplere göre mali müşaviriniz tarafından hazırlanır. Örnek olarak Ocak ayı KDV beyannamesi bir sonraki Şubat ayının 26’sına kadar hazırlanır ve en geç ayın 26’sında ödenir. Ödeyeceğiniz bir KDV çıkmasa bile KDV beyannamesinin damga vergisi ödemesi olacaktır. (Damga Vergisi 58,8 TL – 2020 yılı)
KDV Maliyet Midir?
Yeni işletme sahiplerinin en çok takıldıkları konulardan biri de KDV’yi maliyet olarak dikkate almalarıdır. KDV, şirketler için maliyet değildir. Hiç satış faturanız olmayan, ancak sadece 100 TL Gider Bedeli + 18 TL KDV’si olan faturanız bir ay düşünürseniz, 100 TL maliyettir. Ancak 18 TL daha sonra satış faturalarınızın KDV’sinden indirilmek üzere bekleyecektir.
Yorumlar kapatıldı.